Hoe organiseer je een bierproeverij?

Bier drink je met Maten, dat is onze slogan. Natuurlijk kun je het met je maten op een zuipen zetten, maar veel leuker is het om te genieten van de smaak van verschillende bieren. Waarom organiseer je daarom niet eens (of vaker) een bierproeverij?

We kunnen ons voorstellen dat je als je een bierproeverij wilt organiseren, je niet weet waar je moet beginnen. Er zijn namelijk meer bieren dan kerken in ons land en dan hebben we het nog niet eens gehad over de bieren van buitenlandse brouwerijen. In dit artikel gaan we je handvatten geven waarmee jij in no-time een bierproeverij op tafel tovert. Bier proeven is erg leuk, vooral omdat je in tegenstelling tot een wijnproeverij, waar je jouw proefsel uit moet spugen, bij een bierproeverij het bier door moet slikken. Dan kun je namelijk nog een belangrijke smaak proeven: bitterheid. Het verschil tussen wijn en bier is dat bieren ook bitter smaakt. Dat is een smaak die je bij wijn niet zult tegenkomen. Je kunt dus zeggen dat bier veelzijdiger is. Dat klinkt ons als bierbrouwerij als muziek in de oren.

Selectie van de bieren

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een belangrijk deel van de voorbereidingen is de selectie van de bieren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bieren selecteren op afkomst (bijvoorbeeld regionale bieren), biersoort (denk aan een bokbierproeverij), seizoensbieren of merk. Wanneer je het thema duidelijk hebt, kun je op onderzoek gaan. Welke bieren kun je vinden? Waarschijnlijk kan een bezoek aan een slijterij of bierwinkel jou helpen, want daar is vaak een groot assortiment aan bieren (ook kleine, regionale bieren) te koop, hoewel de supermarkten tegenwoordig ook een behoorlijk aardig wat bieren op de plank hebben staan. Let bij de aanschaf van de bieren dat je variatie aan bieren hebt, tenzij je natuurlijk alleen maar blonde bieren, tripels of IPA's wilt proeven. Dat kan natuurlijk ook.

Beschrijvingen

Wanneer de buit binnen is en de bieren koud (voor de juiste temperatuur kun je het best het alcoholpercentage in graden Celcius nemen) staan, wordt het tijd om extra voorbereidingen te treffen. Bij een goede proeverij is er ook informatie over de bieren verzameld. Zorg dat je wat kunt vertellen over de brouwerij, de biersoort en de kenmerken van het bier. Het vraagt even wat tijd om dit voor te bereiden, maar dan heb je ook wat. Wil je tijd winnen? Vraag dan bij de bierspeciaalzaak of slijterij of ze je wat informatie kunnen geven. Een goede specialist kan je helpen aan informatie.

Glaswerk

Speciaalbier drink je niet uit de fles. Je kunt zeggen dat er al glas omheen zit, maar als je goed wilt proeven, heb je daar een speciaalbierglas voor nodig. Deze zorgt dat er meer zuurstof bij het bier komt en dat daardoor aroma's beter vrij komen. Ook kun je de kleur beter beoordelen. Bij bier proeven hou je namelijk dezelfde manier aan als wanneer je wijn proeft. Je kijkt naar de kleur, je ruikt en vervolgens proef je. Ook mag je daarna even slurpen om meer zuurstof bij het bier te laten komen. Als je meerdere bieren achter elkaar proeft, kun je hetzelfde glas gebruiken, maar die moet wel tussen elk bier worden omgespoeld. Beter is overigens om meer bierglazen te gebruiken. Dat scheelt spoelen tussendoor en het ziet er ook nog eens leuk uit als de hele tafel vol staat met bierglazen. Dan is het pas feest!

Volgorde

Als je bieren gaat proeven, moet je ergens beginnen en ergens eindigen. Hoe je de volgorde bepaalt? Daar is een regel voor. Over het algemeen geldt dat je moet kijken naar het alcoholpercentage. Begin laag en bouw dit op tot het hoogste alcoholpercentage. Er is overigens wel een uitzondering. Bieren met een speciaal karakter (heel bitter zoals IPA of zure bieren zoals Geuze) doe je als laatst. Wanneer je bijvoorbeeld een IPA drinkt, krijgen je smaakpapillen een opdonder en daarna is het lastig om dat weer schoon te spoelen. Je moet namelijk het volgende bier wel weer kunnen proeven met een schone lei.  Over een schone lei gesproken: tussen de bieren door helpen een paar slokken water. Zorg dus dat je genoeg water en glazen op tafel hebt staan.

Notities

Als je een avond bier gedronken hebt, zal je aan het eind merken dat je niet alles meer kunt onthouden. Daarom is het handig om notities bij te houden, want wie schrijft, die blijft. Wil je jouw proevers een handje helpen? Maak dan een proefformulier. Schrijf daarop de informatie over de bieren, met wat lege ruimte, zodat de proever zijn of haar bevindingen kan opschrijven. Informatie die ze zelf mogen opschrijven: kleur, geur, smaak en waardering. Wedden dat ze het proeven serieus gaan nemen?

Discussie

Niets is zo leuk als discussiƫren over bier. Doordat iedereen verschillend is, kan iedereen andere smaken herkennen. Dat is namelijk waar het om gaat bij bierproeven: smaken herkennen. Smaken moet je een keer geproefd hebben, voordat je ze kunt herkennen. Iedereen heeft andere ervaringen en heeft dus een ander referentiekader: de een heeft veel smaken geproefd in zijn leven, de ander heeft minder ervaring. Daarom is het zo leuk om te discussiƫren, zo leer je weer van elkaar.

Geniet

Vergeet niet te genieten. Een valkuil bij het proeven van bier is dat je serieus gaat zitten proeven om zo alle smaken en geuren te vangen, maar daardoor vergeet om te genieten. Bier proeven moet ook gewoon leuk zijn. Kom je er halverwege achter dat je het schrijven zat bent? Leg de notities dan aan de kant en ga gewoon genieten. Dat is waar het echt om gaat: genieten van bier.

Onze bieren proeven?

Ben je op zoek naar bieren uit de Bollenstreek? Vergeet dan niet om onze bieren toe te voegen aan het proefassortiment. Je kunt onze bieren kopen bij verschillende slijterijen, maar ook via onze webshop. Een bijkomend voordeel van onze bieren is dat je altijd extra maten hebt die meedoen aan jouw proeverij. Rozemarijn, Jochem, Rick of Maarten houden van gezelligheid!

Welkom bij de website van Beste Maten Brouwerij

Ben je ouder dan 18?

Bij het bezoeken van onze website ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.

STUUR ONS EEN BERICHT