Hoe stel je een bierkaart samen voor jouw horecabedrijf?

Als je dit leest, loop je misschien met het idee rond om die standaard bierkaart (van één van de grote brouwerijen) te vervangen door een bierkaart die helemaal zelf samengesteld is. Een eigen bierkaart samenstellen is makkelijker en leuker dan je denkt. Je hebt straks niet alleen een leuk aanbod met speciaal bieren, maar je leert ook nog eens meer over bier.

Gaat er een (bier)wereld voor je open?

Er is veel te lezen en te leren over bier. Er zijn meer bieren dan kerken in ons land en al deze bieren hebben hun eigen smaak. Dat is volgens ons wat bier zo mooi maakt om te brouwen (en te drinken): je kunt er alle kanten mee op. Bier heeft een breder smaakpalet dan wijn en je kunt het daarom uitstekend combineren met eten. In tegenstelling tot wijn heeft bier namelijk een extra smaak: bitterheid. Dat geeft een extra dimensie aan pairing. Tijd dus om met de bierkaart van jouw horecabedrijf aan de slag te gaan. Wij geven je een paar tips waarmee jij in no-time een bodem hebt gelegd voor jouw eigen bierkaart.

Wees loyaal, (ver)koop lokaal

De bovenstaande slogan ken je misschien wel, waarbij er wordt aangemoedigd om lokaal je boodschappen te doen, om je plaatselijke winkeliers te steunen. Voor bieren is dat niet anders. Je zult je misschien afvragen waarom je jouw plaatselijke bierbrouwerij zou moeten steunen. Ons antwoord: dit hoef je niet te doen, niet voor de brouwerijen tenminste. Wat wel een goede reden is, is dat er veel bierliefhebbers in ons land rondlopen. Die gaan, als ze op vakantie of op doorreis zijn, drinken wat er plaatselijk gebrouwen wordt. Dat bier kan soms namelijk niet gedronken worden in hun eigen woonplaats. Soms rijden ze zelfs om voor een bier dat ze nog niet ingecheckt hebben op Untappd. Zorg er dus voor dat deze extra kilometers gemaakt worden voor jouw restaurant, café of strandtent.

Welke bieren zet je op de kaart?

Nu begint het echte werk: welke bieren zet je op de kaart? Waar begin je? Het antwoord is heel simpel. Begin met een indeling te maken van de verschillende bierstijlen. Gebruik die indeling als 'kapstok' en vul in welke bieren je zou willen verkopen. Er zijn een hoop verschillende bierstijlen. De bekendste zijn natuurlijk pils, blond en tripel, maar er zijn er nog een paar die je niet mag vergeten volgens ons: IPA, dubbel, stout, zure- en fruit bieren. Tip: verdiep je eens in beerpairing, dan zul je begrijpen waarom een stout bijvoorbeeld niet mag ontbreken. Die past uitstekend bij chocolade!

Ga mee met de seizoenen

Jouw bierkaart is nooit af, want net als bij een menukaart laat je deze meebewegen met de seizoenen. Heb je wel eens een herfstbok in de zomer gedronken? Die is toch het lekkerste wanneer de blaadjes van de bomen vallen en het haardvuur brand.

Vergeet alcoholvrije en alcoholarme bieren niet!

Een trend waar we nu in zitten zijn de bieren met een lager alcoholpercentage. De drinker hoeft niet meer zo nodig dronken te worden. Alcoholvrije bieren worden steeds smaakvoller en een voordeel is dat er daarna altijd een BOB is. Je gasten komen dus heelhuids thuis aan, na een gezellig avondje uit.

Eerst proeven voordat je serveert

Serveren jullie wel eens een gerecht dat niet geproefd is? Nee, toch? Organiseer daarom bij het samenstellen van de bierkaart een proeverij voor je medewerkers. Dat is niet alleen goed voor het teamgevoel, maar je zorgt er ook nog eens voor dat de bediening weten wat ze verkopen en de keukenbrigade wordt geïnspireerd om gerechten te maken bij de bieren. Een bierkaart samenstellen is dus niet alleen nuttig, maar ook nog eens leuk!

Beste Maten op jullie bierkaart?

We hopen dat je enthousiast bent geworden door dit artikel en dat we je wat goede tips hebben kunnen geven. Ons rest nu alleen nog de vraag: mogen we je onze bieren komen laten proeven? Neem dan vooral contact op!

Welkom bij de website van Beste Maten Brouwerij

Ben je ouder dan 18?

Bij het bezoeken van onze website ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.

STUUR ONS EEN BERICHT